Het biologische ei

Het biologische ei is een puur natuurlijk product. Deze eieren worden gelegd door kippen, die alleen voer krijgen dat groeit op land dat niet met kunstmest bemest en met chemische bestrijdingsmiddelen bespoten mag worden. De kippen hebben buiten veel ruimte om rond te scharrelen.
Op elk ei wat u koopt staat een stempel, zodat u precies kunt zien welk soort ei u gekocht heeft en waar het ei vandaan komt. Daarnaast moet ook op het eierdoosje het biologische keurmerk staan. Dit is een bevestiging dat de eieren biologisch geproduceerd zijn en gecontroleerd zijn door Stichting Skal.

Eieren worden verkocht op verschillende gewichten:
S = 50 t/m 53 gram
M = 53 t/m 63 gram
L = 63 t/m 73 gram
XL = meer dan 74 gram

Eieren kunt u het beste buiten de koelkast bewaren op een donkere plek liefst bij een constante temperatuur, op die manier kunt u lang van uw eitje genieten.


De biologische kip

Bevruchte eieren worden 21 dagen bij 37°C bebroed in een broederij, waarna de kuikentjes geboren worden. De kuikentjes gaan na hun geboorte direct naar een opfokker waar ze opgroeien tot ze ongeveer 17 weken oud zijn. De laatste weken bij de opfokker mogen de hennetjes eerst in de overdekte uitloop en daarna naar buiten.

Na deze opfokperiode gaan de kippen naar één van onze pluimveebedrijven waar ze op hun gemak kunnen wennen aan hun nieuwe verblijf.
Kippen beginnen op ongeveer 20 weken hun eerste eitje te leggen, wat dan de grootte heeft van een duivenei. Na een aantal weken leggen alle kippen een ei en hebben ze de grootte die u in uw doosje aantreft. Nadat de kippen ’s morgens hun ei hebben gelegd, mogen ze naar buiten in de uitloop. Deze is begroeid met bomen, bossen, gras of granen en soms nog  andere schuilmogelijkheden, zo kunnen de kippen bij onraad vluchten en voelen ze zich buiten veilig. In de stal word het voer verstrekt en kunnen de kippen drinken wanneer ze willen. Op de grond ligt een laag stro waarin ze ook binnen nog heerlijk kunnen scharelen. In de stal bevinden zich de legnesten. Daar  leggen de kippen hun eieren, die dan via een transportband verzameld worden en machinaal op trays gezet. Dan worden de eieren vervoerd naar het pakstation. Daar worden de eieren verder gesorteerd en verpakt. Van het pakstation gaan de eieren naar de winkels.


Skal regelgeving

Ieder biologisch pluimveebedrijf in Nederland is aangesloten bij de Stichting Skal. Ieder bedrijf moet voldoen aan wettelijk vastgestelde regels, voordat het bedrijf zich biologisch mag noemen. Skal controleert jaarlijks alle aangesloten biologische bedrijven of zij die  regels naleven. Zo weet u als consument  zeker dat uw ei een biologisch ei is. De opgestelde regels zijn streng, maar dat maakt ook dat het biologische ei een meerwaarde heeft. Zo mogen er geen snavelbehandelingen plaats vinden, krijgen de kippen gecontroleerd biologisch voer, strooigraan, meer ruimte in de stal en uitloop. U kunt de regels ook terugvinden op www.skal.nl.

Deze Skal controle is een extra controle bovenop de reguliere regelgeving voor legkippen. In deze reguliere regelgeving staan de hygiene en kwaliteitsvoorschriften waaraan iedere pluimveehouder zich moet houden.


Biomeerwaardekip

Het grote voordeel van aansluiting bij deze vereniging is dat er zekerheid geboden wordt. De vereniging bemiddelt, dat de biologische leghennen door de slachterij op het juiste tijdstip worden opgehaald en naast een correcte afwikkeling ontvangen de pluimveehouders een toeslag op de reguliere marktprijs.  Meer informatie over Biomeerwaardekip vindt  u op de website: www.biomeerwaardekip.nl

Doelstelling van de vereniging is om, nadat Pluimveeslachterij W. van der Meer & Zn in Dronrijp de  biologische leghennen geslacht heeft, alle delen van deze biologische leghen in diverse biologische producten te verwerken. Dit om te voorkomen dat het biologische kippenvlees verwerkt wordt in gangbare producten. Om dit te bereiken is de Leveranciersvereniging een samenwerking aangegaan met World Wide Food Trade.

Meer informatie over het hele assortiment vindt u op de website: www.worldwidefoodtrade.nl. Biologische leghennen blijven ongeveer anderhalf jaar op onze bedrijven. Wij verkopen onze biologische leghennen via bemiddeling van Leveranciersvereniging Biomeerwaardkip.


Lid worden?

Bent u een pluimveehouder en wilt u lid worden van onze Coöperatie?

Graag het onderstaande formulier invullen.

Contact

We maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »